6 idézet Oshótól, amin mindannyian elgondolkodhatnánk egy pillanatra

Nem vagyok az a kimondottan spirituális személy, így amikor Osho: Bizalom című könyvét a kezembe vettem, leginkább azért tettem, hogy egy kicsit tágítsam a világszemléletem, közelebb hozzam magamhoz azt a világot, melyre eddig nem volt nagy rálátásom.
Édesvíz Kiadó
A Bizalom című könyv már csak azért is a kezembe vándorolt, mert nagyon megtetszett a keleti gondolkodó könyvének borítója. Mindaddig Osho neve sem volt számomra annyira ismert, ködös fogalmaim voltak arról, kit is takar a név.

Osho egy 1990-ben meghalt keleti gondolkodó, egy új vallás, vagy inkább világnézeti kép megalkotója, aki egyszerre hit az összes vallásban, és talán egyikben sem. Az indiai származású férfi élete második felét az Egyesült Államokban töltötte, ott is halt meg, egy nagyon komplex és elgondolkodtató eszmerendszert hagyva maga után a világra, melyből most 6 szemelvényt emelek ki.

Egészen pontosan azt a hat idézetet gyűjtöttem össze nektek, melyek a Bizalom című könyvében a legnagyobb hatást gyakorolták rám.

Leginkább a magamhoz hasonlóaknak ajánlom ezt a könyvet, vagyis azoknak, akik még nem merültek el annyira a spirituális-vallási világban, vagy mindeddig szkeptikusan figyelték azt.

Az alábbi gondolatokból mindannyian sokat tanulgatunk.


1. 

A bűntudat helytelen. Régen a papok, a papok, politikusok és puritánok évszázadokig használták. A bűntudat stratégia, az emberek kizsákmányolásának stratégiája, hogy bűntudatot keltsenek bennünk. Amint sikerült bűntudatot kelteniük benned, a rabszolgáid lesznek. A bűntudat miatt sosem lesznek képesek elfogadni önmagukat, mindig ítélkezni fognak. Képesek lesznek bármiben hinni, csak hogy megszabaduljanak a bűntudattól.


2.

De a gyermek lépésről lépésre megtanul kétkedni. Valójában mi tanítjuk meg – a társadalom, a család, az egyetem, mind-mint kétkedést tanítanak. Mert ha nem kételkedsz, nem lehetsz okos és tájékozódott, ha nem kételkedsz, nem maradhatsz meg a versengés nagyszerű világában: tönkretesznek.


3.

A tudomány a tudás egy fajtája. A vallás az ismeret és men nem ismert egy fajtája. Ezért útjaik sosem keresztezik egymást, és nem is fogják. Ahol a tudomány véget ér, ott kezdődik az ártatlanság. Ahol a tudó eltűnik, megjelenik az ismeret.


4.

A bizalom mély megértése annak, hogy csak rész vagy, egyetlen hangjegy egy nagy szimfóniában, csak egy kis hullám az óceánban. A bizalom azt jelenti, hogy követni kell a teljességet, a teljességgel kell áramolnod, hogy összhangban kell lenned vele. A bizalom azt jelenti: nem ellenségként vagyok itt, nem harcolni vagyok itt. Azért vagyok itt, hogy élvezzem a lehetősséget, ami megadatott, azért vagyok itt, hogy hálás legyek, és ünnepeljek.


5.

Olyan társadalmat hoztunk létre, ami csak a cselekvésben hisz, míg a spirituális részünk éhezik – mert olyasvalamire lenne szükségünk, amit nem csinálunk, hanem történik. Nem arra, hogy ki tudod mondani, „szeretlek”, hanem arra, hogy azon kapod, szerelmet vallasz.


6.

Az élet bizonytalan – ez azt jelenti, hogy az élet szabad! Ha biztonság van, akkor rabság van, ha minden biztos, akkor nincs szabadság. Ha a holnap le van fixálva, akkor biztonság van, de nincs szabadság. Akkor olyan vagy, mint egy robot. Akkor teljesítened kell bizonyos dolgokat, amelyek el vannak rendelve.


Ha Oslo további műveit is meg szeretnéd ismerni, kattints ide

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések