Jesper Stein: Szép álmokat, Feketerigó - Könyvajánló


A skandináv krimikről általában az Animus Kiadó jut az eszembe, az ő gondozásukban jelenik meg ugyanis a legtöbb északi szerző tollából származó krimi a hazánkban. A Szép álmokat, Feketerigó ebből a szempontból is kivételes regény, mivel a Kossuth Kiadónál jelent meg. Más szempontból is különleges azonban a könyv, rögtön el is árulom, hogy miért.


Leginkább a szerzője, a dán Jesper Stein miatt, aki korábban bűnügyi újságíróként dolgozott, ezért magabiztos rutinossággal mozog a gyilkosságok világában, ami a könyvének is a javára vált. Stein  nemcsak a rendőrségi eljárásokkal, DNS-vizsgálatok és egyéb laborvizsgálatok menetével van tisztában, hanem a nyomozókra nehezedő munkahelyi nyomást is hitelesen ábrázolja. 

Mivel egy skandináv krimiről van szó, a nyomozók magánélete is fontos része a könyvnek, szerencsére azonban Stein nem tolja túl ezt a részt. A Szép álmokat, Feketerigó elsősorban krimi, a bűnügy kinyomozásán van a hangsúly, nem pedig a nyomozók lelki világán. 

Ezt azért tartom fontosnak leírni, mert véleményem szerint rengeteg skandináv krimi itt csúszik félre: sok szerző indokolatlanul nagy figyelmet fordítanak nyomozóik ügyes-bajos dologira, amik az esetek többségében még csak nem is érdekes, leginkább csak elnehezíti a történetet.

Kossuth Kiadó

Miután tisztáztuk, hogy egy klassz krimiről van szó, lássuk, miről is szól a történet. 

Mindenekelőtt egy kis háttérinfó: a Szép álmokat, Feketerigó az Axel Steen-sorozat második része. (Az első a tavaly megjelent Nyugtalanság.)

Axel Steen útjába ezúttal egy nemi erőszak áldozata kerül. A történtek kísértetiesen emlékeztetik egy négy évvel korábbi esetre. Ekkor is megerőszakoltak egy fiatal lányt, akit az aktus elkövetése után egy tóba dobott az elkövető, ahol a nemrégiben érettségiző lány megfulladt. A tragikus esetet azóta sem tudta megoldani Axel. 

A nyomozó fejébe veszi, hogy a két ügynek köze van egymáshoz, sőt, tovább kutakodva több olyan esetet is talál, melyek szintén követik a fent említett bűncselekmények mintáját és még a tetthelyeken talált DNS-minták is egyeznek, vagyis csak majdnem...

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Axel exfeleségének jelenlegi párja, a jogász Jens Jessen szegődik Axel társául a nyomozás alatt, hogy megbizonyosodjon róla, minden az előírások szerint halad. (Jól gondolod, Axel sem az a nyomozó, aki az előírásokat Bibliaként értelmezi.) 

A két férfi közötti feszültség nyilvánvalóan nemcsak a munkából fakad. Jens attól tart, hogy szerelme, Cecile még mindig a volt férjét, Axelt szereti. Pedig az utóbbi körül más nő is legyeskedik, ő Ea, akivel a nyomozás közben ismerkedett meg a férfi.

A könyv végig izgalmas volt, lekötötte a figyelmem, egyedüli negatívumként azt róhatnám fel neki, hogy a cselekményben a (számomra) legnagyobb csavart nem a mű végére időzítette az író, hanem körülbelül a sztori közepére, így maga a krimi is a közepén volt a legizgalmasabb, a végére picit lazult a korábban fent tartott izgalom. 

Jesper Stein azonban kétségtelenül hozza mindazt, amit a skandináv krimiktől elvárhatunk és ami miatt szeretjük a műfajt, ezért is ajánlom bátran mindenkinek, aki egy könnyed bűnügyi regényre vágyik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések