Robert Augustus Masters - Férfi erő - Bátorság, hősiesség, büszkeség, leleplezett agresszió


Közhely, de igaz: egyre jobban összemosódnak a(z anno) hagyományosnak tartott férfi és női szerepkörök. Metroszexuális férfiak és sportos nők, gyerekeikkel otthonmaradó apukák és karrierista anyukák Sokak fejében felmerülhet a kérdés: mitől nő a nő? És ami még (számomra) ennél is fontosabb kérdés: mitől férfi a férfi?


Robert Augustus Masters, PhD kapcsolati szakértő, integrált pszichoterapeuta és pszichoszexuális tréner Férfi erő című könyvében is valami hasonló kérdést pedzeget. A művet több központi fogalom köré építi fel, ilyen például a bátorság, büszkeség és agresszió.

Masters rávilágít, hogy a fent felsorolt érzésekről mennyire hibásan gondolkodunk és sokszor rosszul is azonosítjuk őket, ezért könyvében először tisztázza a fogalmakat, melynek köszönhetően egy kicsit új értelmet is nyernek az olvasó szemében.

A legtöbb férfi számára a dühöt a legegyszerűbb kifejezni. És egyben ez az az érzelem, amit a férfiaknak leginkább meg kell tanulni gyakorlottan kifejezni, főleg párkapcsolatban.

Mint kiderül, a dühvel nincs is gond, pontosabban fogalmazva a dühből származhatnak jó dolgok is, motiválhat minket és különben is: Mastersnek nem az a célja, hogy elfojtsa a bennünk, férfiakban lévő érzelmeket, sokkal inkább az, hogy helyes vágányba terelje őket.

Édesvíz Kiadó
Nem ismerni a dühünket és nem el ismerni – veszélyes választás, sötétben maradunk és fennáll az a veszély, hogy ellenségesé vagy erőszakossá válunk dühösség helyett.

Noha a könyvben néhány alfejezet evidenciákról ír (például a férfiakba gyermekkorukba azt nevelik bele, hogy fojtsák el az érzéseiket, mert ha a felszínre juttatnák őket, lányossá válnának), jó pár nagyon éles és gondolatébresztő sora is van a könyvnek.

Az ezekből leszűrt tanulságokat pedig a gyakorlatban is könnyedén kamatoztathatjuk, főleg, hogy Masters hétköznapi példákat is hoz rá A szerző a pszichológus feleségével párterápiákat is tart, melyről így ír a könyvében:

Azzal kezdünk, hogy a partnerek nem arról beszélnek, amit gondolnak vagy észlelnek, hanem arról, amit éreznek és semmi másról. Csak az érzésiekről nyilatkoznak, mindegy, mennyire szeretnének többről is beszélni.

Vagyis a hibát sokszor már a konfliktuskezelés legelején elkövetjük, amikor ilyen mondatokat fogalmazunk meg: „Úgy érzem, nem figyelsz rám eléggé.” - hiszen ez valójában egy észlelés, nem pedig egy érzés.

Ehelyett azt kéne mondanunk: „Magányosnak érzem magam.” - ezután a kijelentés után a partnerünk valószínűleg teljes mértékben ránk fordítja a figyelmét és megpróbál a probléma megoldására fókuszálni. 

Ezzel szemben az „Úgy érzem, nem figyelsz rám eléggé.” mondat könnyen tűnhet vádaskodásnak szerelmünk szemében. 

A Férfi erő nemcsak a férfiakról, a férfiaknak szól. A könyvet mindazoknak ajánlom, akik úgy vélik, lakozik bennük olyan érzés, melyeket még nem sikerült tisztán beazonosítaniuk, és olyan érzéseik is vannak (düh, agresszió, félelem), melyek gúzsba kötik, hátráltatják őket.

Masters gondolatai segítenek, hogy jobban megismerhessük az érzéseinket és azok mozgatórugóját - ez a két felfedezés pedig elismerhetetlen, hogy teljes életet élhessünk.

A könyv hatalmat ad az olvasó kezébe, hatalmat saját maga felett. Innentől kezdve már csak az olvasón múlik, mennyire képes vagy hajlandó azonosulni a szerző által leírt gondolatokkal.

Kezdődjön a munka! A férfimunka, természetesen. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések