5 könyvújdonság, amit be kell szerezned

Megvan az a furcsa szokásom, hogy időről-időre lecsekkolom kedvenc kiadóim honlapján, mely könyvek jelennek meg náluk hamarosan. Jobb időben felkészülni, milyen izgalmas könyvekkel fognak meglepni minket. Ezután képzeletben készítek is róluk egy listát, rangsorolom őket, melyiket olvasom majd el elsőnek, másodiknak, harmadiknak....

Most kivételesen nem az előkészületben lévő könyvek között néztem szét, hanem a friss megjelenéseket vettem górcső alá. Íme, az az 5 könyv, amit hamarosan beszerzek, hogy elolvashassam őket, majd pedig megírjam nektek, hogy tetszettek.


Jordan B. Peterson - 12 szabály az élethez

Dr. Peterson a torontói egyetem megbecsült tanára, klinikai pszichológus és hivatásos provokátor. Könyvével az egész világot zavarba hozta.

A professzor szerint az ember és a társadalom legfontosabb tennivalója, hogy elkerülje a káoszt és ugyanakkor a diktatúrát, hogy rend legyen az életben és a fejekben. Ehhez az ősi hagyomány igazságait ötvözi az élvonalbeli tudományos kutatások legújabb felfedezéseivel.
Megtudhatjuk, miért érdemes békén hagynunk a gördeszkázó fiúkat, milyen borzalmas sors vár azokra, akik mindenkiben a hibát keresik, és miért kellene minden macskát megsimogatnunk az utcán. Mit taníthat nekünk az egyszerű homár idegrendszere a sikeres életről? Miért emelték az ősi egyiptomiak a gondos figyelmet isteni magasságokba? Miféle szörnyű útra térnek azok, akik megkeserednek, arrogánsak és bosszúra szomjaznak?  

A 12 szabály az élethez szétzúzza a tudomány, a hit és az emberi természet modern közhelyeit, miközben átformálja sok olvasó lelkét és elméjét.
21. század Kiadó
Agatha Christie: Chimneys titka

Mikor Anthony Cade, az ifjú szerencsevadász elvállalja, hogy barátja helyett eljuttat egy kéziratot egy angol könyvkiadóhoz, nem is sejti, hogy hamarosan nemzetközi diplomáciai bonyodalom kellős közepén találja magát. Valaki ugyanis a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy megakadályozza a kies Herzoszlovákia restaurációját.

Az ügyben ráadásul érintett egy fiatal, igen csinos és talpraesett özvegyasszony is. A gáláns Anthony nem tehet mást, nyakig keveredik a dologba, melyben az angol és herzoszlovák arisztokrácia, a nemzetközi pénzügyi világ legnagyobb kutyái, a francia rendőrség és a Scotland Yard képviselői lesik egymás lépteit, keresik az eltűnt koronagyémántot és egy világhírű bűnöző nyomait Chimneys ódon udvarházában.

Helikon Kiadó

Osho : Bizalom

Manapság a társadalom nem arra tanít minket, hogy bízzunk magunkban. Sokkal inkább abba az irányba terel, hogy irányításunkon kívül eső dolgokba helyezzük bizalmunkat. Legyen szó politikai vagy társadalmi intézményekről, környezetünknek nem feltétlenül fűződik érdeke, hogy önmagában bízó, önálló embereket neveljen ki.
  
Osho szerint életünk fontos irányait megszabhatjuk, de azok eléréséhez elengedhetetlen, hogy bízni, hinni tudjunk. Vannak dolgok ugyanis, amik csak úgy megvalósulnak, nem lehet őket „megcsinálni”.

Osho azt tanítja, a hit a fejből ered, a bizalom a szívből. A bizalom csak akkor lehetséges, ha bízunk magunkban, ezért olyan fontos, hogy erre ismét képessé váljunk. Ha bízunk, megnyílunk, és hagyjuk, hogy a dolgok csak megtörténjenek. Ilyenkor teljes szívvel és elmével tudunk hinni abban, hogy az élet jót akar nekünk.

Édesvíz

Cormac Mccarthy: Suttree

A jó családból származó Cornelius Suttree - vagy ahogy ivócimborái hívják, Bud - lemondott a kiváltságosok életéről, hogy horgászként tölthesse napjait egy rozoga lakóhajón a Tennessee folyó partján, Knoxville-ban. A társadalom peremén különcök és lecsúszott csodabogarak - bűnözők, alkoholisták, hajléktalanok, kurvák és szerencsevadászok - között él, ám távolságtartása, humora és büszkesége képes kiemelni Suttreet ebből a testi-lelki mélynyomorból.

A részben önéletrajzi ihletésű, először 1979-ben megjelent Suttreeban Cormac McCarthy a korai regényeitől eltérően szereplők tucatjait mozgató, gigantikus társadalmi tablót alkotott. Lehengerlő erejű látomás ez az ötvenes évek kocsmákban tengődő alvilágáról és a szerző állandó témájáról: a fülledt, misztikus és minden ízében groteszk amerikai Délről. McCarthy Cornelius Suttree figurájában megteremtette a modern idők Huckleberry Finnjét. Kritikusai szerint a Suttree az egyik legfontosabb amerikai egzisztencialista regény.

Jelenkor
Siri Hustvedt: Amit szerettem

Az idős Leo Hertzberg művészettörténész professzornak van egy titkos fiókja, abban tartja mindazt, amit szeretett, mindazt, ami azokra emlékezteti, akiket valaha szeretett. Attól függően, hogyan rendezgeti őket, hogyan viszonyulnak ezek a tárgyak egymáshoz a térben, hívódnak elő érzései és a múlt eseményeinek értelmezései.

Hertzberg professzor fiatalkorában vásárolt egy Bill Wechsler-festményt. Majd Wechslerék a szomszédjukba költöznek, és így veszi kezdetét a szerelemnek és barátságnak, veszteségnek és helytállásnak ez az erőszaktól, kétszínűségtől, gyilkosságtól és szenvedélytől legkevésbé sem mentes, rendkívüli története. A SoHo kifinomult művészvilágának galériáiban és a művészeti egyetemeken forgolódó Hustvedt-hősök olyannyira el vannak foglalva azzal, hogyan tegyék láthatóvá önmagukat a külvilág számára, hogyan váljanak ők maguk is műalkotássá, hogy saját életük megélésére nemigen marad idejük. Hazugságaik, megtévesztéseik és bizonytalanságaik láttán az olvasó újra meg újra felteszi a kérdést, hogy vajon érvényesek-e még napjainkban a viselkedésünket irányító társadalmi, pszichológiai és erkölcsi korlátok.

Park Könyvkiadó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések