Kötelezőkről kötetlenül - Interjú Kuczogi Szilviával, az Európa Könyvkiadó igazgatójával


Emlékszem az iskolai nyári szünidőkre - egyik sem telt el kötelező olvasmányok nélkül. Valamelyiket szerettem, valamelyiket kevésbé, és bevallom, valamelyiket el sem olvastam. Az Európa Könyvkiadó Diákkönyvtár sorozata olyan megnyerő külsővel és igazán baráti árral adja az olvasó kezébe az örök klasszikusokat, hogy kedvem támad (újra) elolvasni őket. 

A kötelező olvasmányok jelenjéről és jövőjéről Kuczogi Szilviával, az Európa Könyvkiadó igazgatójával beszélgettem. 



Egyre több kritikus véleményt hallani, melyek szerint a régi  kötelező olvasmányok helyett inkább kortárs, mai fiatalsághoz témában/stílusban közelebb álló irodalmat kéne olvasniuk a diákoknak. Te  mit gondolsz erről?

Nem foglalkozunk kötelező olvasmányokkal, Diákkönyvtárat építünk, ebben szerepelnek azok a művek, amelyeket a legtöbb magyart tanító és irodalmat szerető pedagógus ajánl a tanítványainak. Engem konkrétan kiver a víz a kötelező olvasmány szóösszetételtől, az üzenetéről nem beszélve. Hasonló kategória az elmúlt napok bírói döntése. A társukkal kegyetlenkedő kamaszokra mellékbüntetésként kiszabták A legyek ura elolvasását. Az ítéletben így szerepel: olvasásra ítélték őket. Hát én nem szeretném, ha irodalommal büntetnénk bárkit is, akár kortárs, akár ókori görög a szerzővel.

Kuczogi Szilvia, az Európa Könyvkiadó igazgatója

Mondhatjuk, hogy egyik-másik kötelező olvasmány felett eljárt az idő? 

A kultúra egyik legrejtélyesebb tulajdonsága, hogy egyszerre tud változni és az állandóság érzetét nyújtani. A világirodalom alapműveit is ez jellemzi. Hiszen ha valami felett eljár az idő, ha képtelen megújulni, akkor eltűnik a süllyesztőben. Már rég a feledés homálya takarná ezeket a műveket, ha eljárt volna felettük az idő. Nyilván a latint kötelezően tanuló generációnak gyorsabban ment A kőszívű ember fiaiból elolvasni az első 80 oldalt, de a tizenkilencedik századi virtuóz bestselleríró leveszi a lábáról a Harry Potter olvasóit is. Akik alig várták a Trónok harca hetedik évadát, azok pompásan szórakoznak majd a Bánk bánon, a Hamleten és az Odüsszeián, és előbb-utóbb hozzáolvassák a Macbethet és az Iliászt. A South Park-rajongók rácsodálkozhatnak Gogolra és Madách-ra, jé, más is képes túlzásokkal és egyszerűsítésekkel viccesen ábrázolni. Soroljam?

A kötelező olvasmányokkal talán az lehet a legnagyobb probléma, hogy nem a fiatalok által ismert világban, hanem a régi időkben játszódnak, ezért a diákok távol érezhetik maguktól a történetet,nem tudják beleélni magukat. Hogyan lehetne közelebb hozni a diákokhoz a művek világát?

A "régi időkben" sem voltak egyformák a fiatalok, ahogy a felnőttek sem, akkorse és mosse - mondaná a Belga. Nem hiszen, hogy erre általános választ lehetne adni. A művek világa az emberek világa, és bár nem vagyok sem pedagógus, sem olvasásszociológus, azt feltételezem, hogy az irodalomoktatás nem ácsorog önmagában az iskola folyosóján, hanem körülveszi a többi tantárgy, például a történelem. Olvasni jó. Beszélgetni is jó. Gondolom, tanítani is jó lehet.



Mit gondolsz, hogyan kellene egy adott művet feldolgozni a tanórán, hogy a diákok ténylegesen megértsék a művet, sőt, kedvet is kapjanak hozzá?

Erről leginkább a budapesti Eötvös Gimnázium tanárait érdemes megkérdezni, akik az Aegon Művészeti Díj támogatásával országos irodalomversenyt szerveztek, hogy a reflektív olvasást támogassák. Klasszikus és kortárs szerzők egy-egy művét párosították össze.

Van olyan könyv, mely jelenleg kötelező olvasmány, de te személy szerint kihúznád a tananyagból? 

Nincs. Ahogy céloztam rá,  a sorozatunk címe tudatosan lett Diákkönyvtár. Alapos szöveggondozással, rendszeresen frissített jegyzetanyaggal, jól olvasható betűmérettel és nagyon kedvező áron (mondhatni: kifejezetten olcsón) lehet hozzájutni így egy alapkönyvtárhoz, melyet iskolás kortól lehet gyűjteni. Néhány év alatt ott sorakozhat a polcon a klasszikus irodalom java. 


Neked melyik volt a kedvenc kötelező olvasmányod?

Nagy szerencsémre soha nem használták a tanáraim a kötelező olvasmány kifejezést, így örömmel olvastam mindent, amit ajánlottak. A nyarak egy részét ma is a Balatonon töltöm, mindig van a strandtáskámban egy diákkönyvtáras kötet, felnőttként is. Tavaly Mikszáth és Móricz volt soron, idén az oroszokat olvasom újra.

Van helye a Harry Potternek a kötelező olvasmányok között?

Az ajánlottak között mindenképpen.


Ha felfrissíthetnéd a kötelező olvasmányok listáját, melyik kortárs művet emelnéd be a tananyagba?

A világ fölmérését Daniel Kehlmanntól, de ha hazai szerzőtől kell mondanom, akkor Háy Jánostól bármit.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések