Házikoszt
Nagy megdöbbenést keltettem a munkahelyemen ebédidőben,
amikor kivételesen nem a saját magam készített házikosztot ettem, hanem a közeli
humuszbárból szereztem be az ennivalómat.
Több okból is szeretem saját magam elkészíteni az ebédemet.
Elsőként azért, mert így pont a szám ízének megfelelően tudom megfőzni az ételt,
másodsorban pedig azért, mert így gazdaságosabb is. De ami talán a legfontosabb:
otthon is ezt láttam az édesanyámtól.
Emlékszem, gyermekkoromban gyakran keltem a fadeszkának
ütődő kés hangjára. Anya csapta a zajt, ahogy lekaparta a kelt tészták nyújtásához
használt fadeszkáról az odaragadt nyers tésztadarabokat, a túrós pite pedig már a sütőben volt.
Amikor még kisebb voltam, és hétvégente anya bejött
felébreszteni, mindig megsimogatta az arcomat, ami zeller és répaszagú volt a
zöldségleveshez megpucolt zöldségektől. Akkoriban utáltam ezt a szagot, de ma,
amikor már nem élek a szüleimmel, inkább kellemes, nosztalgikus érzés tölt el, amikor
elsétálok a zellerek előtt a boltban.
Szokásom volt kiskoromban, hogy anya körül sertepertéltem a konyhában, amikor főzött. Segítettem neki, amiben tudtam. Anya a kávédarálóval darálta a mákot, amiből a kedvenc
ételem, a mákos tészta készült. Ilyenkor mindig én nyomtam meg a darálón
a gombot apró, tömzsi ujjaimmal, míg ő tartotta a gépet, nehogy valami baj
történjen.
Ezernyi kellemes emlék fűz a konyhához, ahol mindig főtt
vagy sült valami, ha pedig éppen üresjárata volt a sütőnek, felhajtottuk az
abroszt a konyhaasztalon és zsugáztunk mamával.
Csak jóval később, felnőtt fejjel értettem meg, hogy milyen csodák
is történtek kiskoromban a konyhában.
Mert a főzés a szeretet egyik burkolt, de annál őszintébb
megnyilvánulási formája. Annak főzök, akiről gondoskodnom, akit szeretek. Ezért készítettem a nővéremnek Eszterházy-tortát a névnapjára és kaptam pennywise-os puncstortát a barátomtól tavaly
szülinapomra.
Amikor hazamegyek a szüleimhez, egy biztos otthoni programom mindig
van (hacsak a lustaság nem vesz erőt rajtam, hogy): pogácsát sütök – mamával.
Én készítem el a tésztát és szaggatom ki a pogácsaformákat, ő pedig
„megsöndörgeti”, vagyis a kisujjai élével megnyomkodja a nyers tészta oldalát,
hogy magasabb legyen.
Ő mindössze ennyivel járul hozzá a munkához, mármint ami a sütőbe
kerülés előtti munkafolyamatot illeti, amikor viszont az evésre kerül a sor, már ennél
derekasabban veszi ki a részét a munkából.
Sokkal jobban szeretem vele együtt csinálni a pogácsát, mint egyedül. Hiszen csak így lehetek biztos benne, hogy a legfontosabb alapanyag is belekerül a tésztába,
amitől annyira finom lesz.
Ez a hozzávaló pedig a szeretet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése