Skandináv krimi, izlandi módra - Yrsa Sigurðardóttir: Örvény


Az ősz előrehaladtával sokkal gyakrabban fanyalodom skandináv krimikre – az egyre sötétebb és hidegebb délutánokon jobb programot el sem tudnék képzelni, mint egy takaróba beburkolózva, fahéjas szilvás teát szürcsölgetve egy izgalmas skandináv krimit olvasni. Például Yrsa Sigurðardóttir nemrégiben megjelent könyvét, az Örvényt.


Az egykoron dán fennhatóság alá tartozó Izland nem tartozik a felhypeolt országok közé – pedig jól tennénk, ha jobban megismerkednénk az országgal, nemcsak csodálatos helyei, hanem irodalma miatt is. 

Az izlandi származású Yrsa Sigurðardóttir egy gyerekkönyveket is krimiket is jegyző írónő, akinek utóbbi műfajban íródott könyveiből az Örvény a harmadik, Magyarországon is megjelent kötet.

Az Örvény a második krimije, melyben egy rendhagyó nyomozópárossal, Huldarral és Freyjaval találkozhatunk, akiknek megismerkedésünk sem nevezhető mindennapinak.

Freyja egy egyedülálló gyermekpszichológus, aki a börtönbüntetését töltő bátyja lakásában él, testvére szelídnek aligha nevezhető kutyájával. Egyik alkalmi randi- (és szex)partneréről az együttlét után nem sokkal kiderül, hogy hazudott a nevéről és a foglalkozásáról, és valójában nem kétkezi munkás, hanem nyomozó – és Huldarnak hívják.  

A Huldar-Freyja páros első esetét a Gének című könyvből ismerheted meg, ám ennél jóval izgalmasabb az írónő mostanság megjelent, Örvény című műve.

Animus Kiadó
A történetben Huldar, előző esete félresiklása után kegyvesztett lett az őrsön, ezért egy látszólag teljesen jelentéktelen esetet bíznak rá. Egy iskolában 10 évvel ezelőtt elástak egy időkapszulát. Az intézmény akkori diákjai azt írták le egy darabka papírra, hogy szerintük milyen lesz a világ 10 év múlva. A sok gyermeteg elképzelés mellett egy fenyegető üzenetet is talál az iskolaigazgató: az egyik gyerek macskakaparása szerint 6 ember fog meghalni. Teljes neveket nem, csak monogramokat írt le a diák, amitől csak még nehezebb kinyomozni, van-e valóságalapja az állításnak.

Vajon mi köze van az üzenetnek ahhoz a férfihoz, akit a napokban engedtek ki a börtönből, ahova gyermekmolesztálásért és gyermekgyilkosságért került?

Kihez tartozik az a két levágott kéz, amit egy idős férfi hátsó udvarában találtak?

És kié azok a lábak, melyeket egy másik udvarban helyeztek el, ráadásul úgy, hogy gyerekek találjanak rá?

A kusza szálak végül mind egy irányba mutatnak, s bár Huldarnak nincs könnyű dolga, végül természetesen rájön, ki a gyilkos. A nyomozásközben több alkalommal is lehetőséget talál rá, hogy Freyja segítségét kérje, aki hol hűvösen, hol még hűvösebben utasítja vissza őt, noha arra azért nem vennék mérget, hogy ilyen könnyen véget ért volna a kapcsolatuk.

A könyv, ahogy a skandináv krimik többsége, mocskos, letagadott családi traumákra derít fényt, miközben a nyomozók magánéleti válságait is nyomon követhetjük. A könyv különlegessége leginkább abban rejlik, hogy mindkét szál egyformán érdekes: legalább annyira érdekel a bűnügyi nyomozás, mint Huldar és Freyja különös kapcsolatának alakulása.

Ha tetszett a könyv, muszáj elolvasnod Yrsa legelső Magyarországon megjelent könyvét, az Emlékszem rádot, melyből filmváltozat is készült.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések